Ga terug naar de startpagina van de gebedstrijd website!
Ga terug naar de startpagina van deze site!

dinsdag 4 maart 2008

Toetsing van profetieën

Bron: van de webmaster, gebedstrijd.blogspot.com

Hier volgen vijf factoren aan de hand waarvan je profetieën kan beoordelen. Deze vijf punten gebruik ik zelf ook voordat ik profetieën op de site zet.



Is de profetie 'bijbels'?
Is de profetie in lijn met de bijbel? Spreekt het de bijbel niet tegen? De moeilijkheid hierin is de vraag wat nou werkelijk 'bijbels' is. Om te beoordelen of iets 'bijbels' is, is niet zozeer het memoriseren van teksten nodig, of het kennen van de algemene inhoud van de bijbel. Nee, er is begrip nodig van wat de bijbel ons te zeggen heeft, en begrip van bijbelse principes. Bijvoorbeeld: is de profetie wettisch getint, of spreekt er genade doorheen? Als de profetie oordelend of vermanend van aard is, word er dan tegelijkertijd uitzicht op hoop geboden (wat in de bijbel altijd het geval is), of eindigt het is totale oordeel en rampspoed zonder uitzicht op hoop?

Karakter van Christus
In welke mate straalt de profetie het karakter van Christus uit? Verhoogt het de grote wonderen en tekenen, of vernedert het de mensen op een goddelijke en zachtmoedige manier tot dienstknechten? Degradeert de profetie Jezus tot een slaafje die voor ons wonderen mag doen, of verhoogt het de Heer als Koning der koningen? Presenteert het de Heer als almachtig of als zwakkeling die met ons meeleeft maar niets aan de situatie kan doen? Presenteert het de Heer als intens meelevend of als Almachtige die te ver van ons verwijderd is om Zich met ons te bemoeien? Je ziet dat het soms de kleine dingen zijn die het verschil maken! Juist omdat de duivel vaak zijn misleidingen vermengt met de waarheid is het absoluut noodzakelijk dat we een levende relatie hebben met de Heer. Ik denk niet dat het een goede zaak is om profetieën te beoordelen als we niet regelmatig onze relatie met de Heer onderhouden.

'Vervuiling' van de profetie
Is er iets dat de profetie 'vervuilt'? Omdat de profetie nog altijd door de mond van mensen heen word gesproken, is het nooit onfeilbaar. We moeten leren omgaan met de onvolmaaktheid van het profeteren. Zo kan een profetie bijvoorbeeld met een enorme oordelende lading gebracht worden, omdat het hart van de persoon die de profetie doorgeeft vol afwijzing zit. We kunnen dan zeggen dat de profetie niet van God is omdat er zo'n negatieve lading in zit, maar de profetie kan wel van God zijn! Het woord is dan slechts vervuilt door inmenging van menselijk trekjes. Zaak is dan om te onderzoeken wel deel van God is, en welk deel komt van de persoon die het uitspreekt. Een ander voorbeeld is dat de profetie geheel van God komt, maar dat de uitleg die de persoon er bij geeft niet van God is! We mogen dan God vragen om de goede uitleg, en om de zachtmoedigheid om, wanneer het nodig is, de persoon te confronteren met je eigen mening.

Het getuigenis van de Geest
Getuigd de Heilige Geest in mijn binnenste van de juistheid van de profetie? De Heilige Geest geeft altijd getuigenis in je binnenste van of de profetie van Hem komt of niet. Dit is een geestelijk zintuig dat je ontwikkeld naarmate je de Heer beter en beter leert kennen. Je kan 'denken' dat een profetie juist is door na te gaan of het bijbels is; je kan 'voelen' dat een profetie juist is door na te gaan in hoe verre de profetie het karakter van Christus weerspiegelt; maar door de Heilige Geest kun je 'weten' of een profetie van God is of niet. Wanneer de Geest in ons binnenste getuigd dat een profetie van God komt, is het alsof het helemaal 'klikt' met de innerlijke beleving. De moeilijkheid hierin is dat dit geestelijk zintuig bij de meeste mensen vaak niet duidelijk genoeg werkt om echt te kunnen 'weten'. Het is dan ook riskant om te zeggen dat je 'zeker' bent van je beoordeling, dat je 'zeker weet dat...'.

Vruchten van het leven van de persoon
De vruchten in het leven van de persoon die de profetie uitspreekt kunnen bijdragen aan de betrouwbaarheid van de profetie. Het is echter zeer belangrijk om deze maatstaf nooit als doorslaggevend te gebruiken. Het kan slechts als bijdrage dienen! Er kunnen namelijk uitzonderingen zijn. Denk bijvoorbeeld aan Simson; die was rechter in Israël, maar zeer goddeloos in zijn wegen! Aan de andere kant kan er door een zeer godvruchtig persoon een profetie uitgesproken worden die uit de verkeerde bron komt. Als de profetie niet van God is, zegt dat dus nog niks over de persoon zelf of andersom. Tenslotte een tip: beoordeel de profetie altijd in samenwerking met God, dus in gebed.

1 opmerking:

Anoniem zei

veel geleerd

Ga terug naar de startpagina van de gebedstrijd website!
Ga terug naar de startpagina van deze site!